
 
 
 
 

COMMITTEE ON RULES AND JURISDICTION 
 
 
April 25, 2017 
 
To:               Dylan Rodríguez, Chair 
  Riverside Division 
 

From:   Kambiz Vafai      
  Chair, Committee on Rules and Jurisdiction 
 
Re:  Voting Rights and Privileges of Emeritae/i Faculty 
 
The Committee on Rules and Jurisdiction considered your inquiry and replies as follows: 
 
UCR Senate bylaw 55 states that emeritae/i "do not have the right to vote on 
departmental matters, except as provided in this Article D.” However, UCR Senate bylaw 
1.2, which defines the membership of the Riverside division, and UCR Standing Order 
105, which defines the organization of the Senate both state: "Membership does not lapse 
because of leave of absence or transfer to emeritus status. (Am 24 May 2005).”  
 
R&J’s interpretation is that Emeritae/i faculty are allowed to vote on any motion 
regarding the division as a whole, e.g. at the division meetings and also in SOBA’s 
executive committee. But there are limits on their voting when it comes to departmental 
matters, especially personnel.  
 


